Tijdelijke woningverhuur en uw verzekering

Particuliere woningverhuur komt steeds vaker voor, bijvoorbeeld via Airbnb of Wimdu. OHRA vindt het belangrijk dat u met een gerust gevoel uw woning of kamer kunt verhuren aan toeristen of als u zelf op vakantie bent. Daarom is met onze opstal- en inboedelverzekering schade aan uw woning tijdens incidentele particuliere toeristische verhuur gewoon gedekt.

Wat is verzekerd?

Incidentele toeristische verhuur van uw hele woning of van maximaal twee kamers in uw woning is standaard meeverzekerd bij onze inboedel- en opstalverzekering. Er moet een huurovereenkomst zijn tussen de verhuurder en huurder. En u moet zelf in de woning wonen die u verhuurt of waarvan u kamers verhuurt.

Regels bij tijdelijke verhuur

Hoe ben ik verzekerd als ik mijn hele woning verhuur?
Wij verzekeren verhuur van de gehele woning aan maximaal twee personen of een gezin. Er geldt geen beperking in het aantal kamers. Verhuur van de gehele woning aan verschillende gezelschappen tegelijk verzekeren we niet. 

Hoe ben ik verzekerd wanneer ik één of twee kamer(s) verhuur?
Toegestaan is verhuur van maximaal twee kamers tegelijk van de woning aan verschillende personen, stellen of gezinnen tegelijk. U bent niet verzekerd als u meer dan twee kamers tijdelijk verhuurt. 

Voor welke periode mag ik maximaal mijn woning verhuren?
U mag uw woning verhuren voor een periode van maximaal 60 overnachtingen per jaar. OHRA telt het aantal overnachtingen per boeking. Bij schade moet u de verhuuradministratie tonen. U bent niet meer verzekerd als u uw woning voor meer dan 60 overnachtingen per jaar verhuurt.

Goed om nog aan te denken

Naast een goede verzekering moet u ook rekening houden met andere zaken. Een aantal voorbeelden: 
  • Toestemming verhuurder (als u zelf huurder bent), VvE (als u een koopflat/appartement heeft) en/of hypotheekverstrekker (als u een hypotheek heeft). Wanneer u uw woning verhuurt zonder toestemming loopt u het risico dat het huurcontract of de hypotheek wordt opgezegd. 
  • Gemeente: de regels voor het particulier verhuren van een woning zijn in elke gemeente verschillend. Wij raden u aan deze regels na te kijken bij uw gemeente. Moet er bijvoorbeeld toeristenbelasting betaald worden? Hoeveel dagen mag u van de gemeente uw woning verhuren?
  • Belastingdienst. De inkomsten moeten namelijk bij de aangifte voor de inkomstenbelasting worden opgegeven. 
  • Buren: het is verstandig om uw buren te informeren. 

Veelgestelde vragen

Voor de opstal- en inboedelverzekering geldt de dekking die u heeft gekozen (Extra Uitgebreid, Basis of All Risk). Dit staat op uw polisblad aangegeven. Er gelden wel bijzondere voorwaarden voor schade door diefstal en vandalisme. 

Bijzondere voorwaarden voor schade door diefstal en vandalisme tijdens verhuur
Er gelden twee bijzondere voorwaarden tijdens verhuur:
  1. U bent niet verzekerd voor diefstal en vandalisme door uw huurders.
  2. Diefstal en vandalisme door anderen dan uw huurders is alleen verzekerd nadat er is ingebroken in uw woning.

Deze dekking geldt standaard bij onze inboedel- en opstalverzekering

Nee, u betaalt geen extra premie. 

Wanneer u kiest voor de bestemming ‘eigen bewoning’ is uw woning en uw inboedel ook verzekerd voor incidentele toeristische verhuur. 

Nee. Er kan uiteraard wel een eigen risico gelden, omdat u daarvoor bijvoorbeeld gekozen heeft toen u de verzekering afsloot. Of in het geval van storm. Dit staat op uw polisblad aangegeven. 

Nee, spullen van uw huurders zijn niet verzekerd. De huurders zijn verantwoordelijk om zelf een verzekering voor hun spullen af te sluiten. 

Bent u aansprakelijk voor schade die een huurder oploopt tijdens een periode waarin u (een kamer in) uw woning heeft verhuurd? Dan bent u daarvoor verzekerd met de OHRA Aansprakelijkheidsverzekering. Maar alleen als u aan de voorwaarden voldoet waaronder wij verhuur van (een kamer in) uw woning aan toeristen verzekeren.