Veelgestelde vragen servicekosten

Als u bij OHRA belegt, betaalt u servicekosten. Over uw gemiddeld belegd vermogen betaalt u 0,55 procent per jaar. Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen.

Sinds 1 januari 2014 geldt er een provisieverbod voor beleggingsdiensten. Dat houdt in dat banken geen vergoeding meer mogen ontvangen van de beheerders van beleggingsfondsen. Die vergoeding zat voor die tijd verwerkt in de beheervergoeding van het fonds, die daardoor hoger was. U betaalt nu rechtstreeks aan de bank.

Ja, u betaalt nooit meer dan € 350,- per kwartaal.

U kunt natuurlijk altijd besluiten uw beleggingen te verkopen. Als u niet belegt, betaalt u ook geen servicekosten. Maar het heeft geen zin om voor het einde van het kwartaal te verkopen en daarna weer aan te kopen. Wij berekenen het bedrag aan servicekosten op basis van het gemiddelde belegd vermogen in het hele kwartaal.

Nee, als er niet voldoende saldo op uw beleggingsrekening staat om de servicekosten te betalen, verkopen wij een deel van uw beleggingen. Dat gebeurt evenredig, zodat de verhouding tussen de fondsen in uw portefeuille gelijk blijft.

Nee. Na afloop ziet u online het bedrag dat wij hebben afgeschreven.

Ja, na afloop van elk kwartaal

Nee, dat is niet nodig.

Nee, dat is niet mogelijk. De kosten worden verrekenend met het saldo op uw beleggingsrekening. Als dat niet genoeg is, verkopen wij een gedeelte van uw beleggingen.

Na afloop van elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde van uw belegd vermogen in dat kwartaal. Over dat bedrag betaalt u servicekosten.

Voorbeeld
Stel, u heeft in een kwartaal gemiddeld € 7.500,- belegd op uw rekening. Over dit bedrag betaalt u 0,55% servicekosten. Dit is € 41,25 voor een heel jaar. U betaalt de servicekosten per kwartaal. Daarom delen we dit bedrag nog door vier. Uiteindelijk betaalt u dan na afloop van dat kwartaal € 10,31 aan servicekosten. Het bedrag wordt afgeschreven van het saldo op uw rekening. Staat er niet genoeg geld op uw rekening? Dan verkopen wij beleggingen om het bedrag te kunnen afschrijven.

Het bedrag wordt afgeschreven van het saldo op uw rekening. U vindt deze afschrijving onder het kopje  ‘Bij- en afschrijvingen’. Staat er niet genoeg geld op uw rekening? Dan verkopen wij beleggingen om het bedrag te kunnen afschrijven. U vindt deze verkooptransactie terug onder het kopje ‘Orderoverzicht’.