Vragen over beleggen in 2015

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over beleggen.

Bij de belastingdienst moet u de waarde van uw beleggingen opgeven per 1 januari 2015. Die is gelijk aan de waarde per 31 december 2014. Bekijk de slotkoersen van 2014 van de beleggingsfondsen.

Dan ziet u op uw jaaroverzicht de waarde van het oude fonds per 31 december 2014 en de waarde van het nieuwe fonds per 31 december 2015.

Nee, in de toekomst betaalt u loonbelasting over de uitkeringen die u gaat ontvangen. Daarom hoeft u nu geen dividendbelasting te betalen.

Zijn de knoppen 'verkopen, kopen en switchen' niet zichtbaar in OHRA Bank Online of in de OHRA Bank App? Dat kan komen omdat u de vragen over uw kennis van en ervaring met beleggen nog niet heeft ingevuld. Neem contact met ons op en wij kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat u zo snel mogelijk (weer) kunt beleggen.

Na afloop van elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde van uw belegd vermogen in dat kwartaal. Over dat bedrag betaalt u servicekosten. Heeft u geen spaarsaldo op uw rekening? Dan wordt het bedrag toch van uw beleggingsrekening afgeschreven en ontstaat er een negatief saldo. Heeft u wel beleggingen? Dan verkopen wij automatisch een deel van uw beleggingen om het negatieve saldo aan te vullen. Heeft u geen beleggingen? Dan ontvangt u een brief waarin staat dat u het saldo op uw rekening binnen drie weken aan moet vullen.

De servicekosten worden per 31 december 2015 van uw rekening afgeschreven. De rentebijschrijving vindt plaats op 1 januari 2016. Op dat moment wordt de debetstand verrekend met de opgebouwde rente. Maar omdat u op het jaaroverzicht de eindstand per 31 december 2015 ziet, is de debetstand op het jaaroverzicht nog niet verrekend met de opgebouwde rente over 2015. Heeft u na het bijschrijven van de opgebouwde rente over 2015 nog steeds een negatief saldo? Dan kunt u het overgebleven negatieve saldo zelf aanvullen door een overboeking vanaf uw betaalrekening naar uw beleggingsrekening.

De ingehouden servicekosten worden niet getoond op het jaaroverzicht omdat u dit bedrag niet door hoeft te geven aan de Belastingdienst.