Vragen over de belastingaangifte

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over de belastingaangifte en de jaaroverzichten.

Wij geven uw financiële gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst gebruikt deze gegevens in de vooraf ingevulde aangifte. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de stand van 1 januari. Doet u aangifte over het jaar 2015, dan geldt dus de stand van 1 januari 2015. U kunt het jaaroverzicht gebruiken om de vooraf ingevulde gegevens te controleren.

De jaarinleg op de bancaire lijfrenterekeningen is opgenomen in de vooraf ingevulde aangifte. Heeft u in 2015 geld geboekt op de OHRA Pensioenrekening of de OHRA Pensioen Spaarrekening? Dan ziet u dat terug op de vooraf ingevulde aangifte.

Wij geven uw financiële gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst gebruikt deze gegevens in de vooraf ingevulde aangifte. Op uw jaaropgaaf staat een overzicht van de door u ontvangen uitkeringen en betaalde premies in 2015. U kunt de jaaropgaaf gebruiken om de vooraf ingevulde gegevens te controleren.

De belastingdienst vult het grootste deel van uw gegevens vooraf in. Is er iets niet juist? Doe dan het volgende:

Controleer het jaaroverzicht goed. Als het jaaroverzicht niet klopt met uw eigen administratie, neem dan contact met ons op.  

Zijn de gegevens op de vooraf ingevulde aangifte niet gelijk aan de gegevens op uw jaaroverzicht? Neem dan contact op met de BelastingTelefoon van de Belastingdienst via telefoonnummer (0800) 0543. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur.

Doet u aangifte in maart 2016? Dan krijgt u voor 1 juli bericht van de belastingdienst. Doet u aangifte tussen 1 april 2016 en 1 mei 2016? Dan probeert de belastingdienst u ook voor 1 juli bericht te sturen. De regel dat u voorgaande jaren vóór 1 april aangifte moest doen is hiermee komen te vervallen.