Veelgestelde vragen Pensioen Spaarrekening

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Als u overlijdt, krijgen uw nabestaanden een uitkering. Deze uitkering wordt in gelijke termijnen uitbetaald.

U kunt op elk moment de OHRA Pensioen Spaarrekening stopzetten. U moet dan wel het gespaarde bedrag omzetten in een direct ingaande lijfrente, zoals de OHRA Direct Ingaande Lijfrenterekening. U kunt ook verder sparen bij een andere bank of verzekeraar van uw keuze. Spaart u niet verder op een lijfrenterekening of –verzekering? Dan moet u over het gespaarde bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot 52 procent (2014). Ook moet u meestal een boete betalen van 20 procent (2014) van het gespaarde bedrag. Deze boete van de Belastingdienst wordt ook wel revisierente genoemd.

Nee, u kunt tussentijds geen geld opnemen van uw OHRA Pensioen Spaarrekening. U kunt wel (een deel van) het geld opnemen om daarmee een Direct Ingaande Lijfrenterekening aan te kopen. Als u uw OHRA Pensioen Spaarrekening afkoopt en het geld laat overboeken naar uw gewone rekening dan moet u over het gespaarde bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot 52 procent. Ook moet u meestal een boete betalen van 20 procent van het gespaarde bedrag. Deze boete van de Belastingdienst wordt ook wel revisierente genoemd. Deze belasting betaalt u zelf aan de belastingdienst.

Op de OHRA Pensioen Spaarrekening kunt u sparen tegen een variabele rente en in deposito’s. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Hierdoor is de rekening heel flexibel. Ook kunt u een eenmalige (koopsom) storting doen waar u een aantrekkelijke rente over ontvangt. U bent niet verplicht om periodiek geld op de rekening te storten.
 
De OHRA Pensioen Spaarrekening kunt u op elk moment stopzetten. U moet dan wel het gespaarde bedrag omzetten in een direct ingaande (bancaire) lijfrente, zoals de OHRA Direct Ingaande Lijfrenterekening. U kunt ook verder sparen bij een andere bank of verzekeraar van uw keuze in een lijfrenterekening of -verzekering. Doet u dit niet en laat u het opgebouwde kapitaal op uw privérekening storten? Dan leidt dat meestal tot een fiscale sanctie van de Belastingdienst. U moet dan over het gespaarde bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot 52 procent. Ook moet u meestal een boete betalen van 20 procent van het gespaarde bedrag. Deze boete van de Belastingdienst wordt ook wel revisierente genoemd. Deze belasting betaalt u zelf aan de belastingdienst.

Als u besluit een lijfrenteverzekering af te sluiten of een lijfrenterekening te openen, dan zijn de fiscale voordelen gelijk. Besluit u om een oud regime polis (verzekering) over te dragen naar een lijfrenterekening? Dan verliest u mogelijk uw fiscaal voordeel.

Heeft u uw deposito geopend voor 17 september 2012? Dan valt uw deposito nog onder de oude boeteregeling. U betaalt dan 1 procent boete over het geld in het deposito, met een maximum van 4,5 procent. Wij berekenen de boete per jaar dat u uw geld eerder terug wilt storten. Een deel van een jaar tellen wij als een heel jaar.