Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de vragen die het meest gesteld worden over lenen bij OHRA Bank.

Voor alle kredietvormen van OHRA Bank geldt dat - na een ingebrekestelling - een boete opgelegd kan worden. Deze boete wordt berekend op basis van het percentage dat aan de overeenkomst ten grondslag ligt.

Op uw doorlopend krediet mag u altijd boetevrij versneld aflossen. Voor uw persoonlijke lening kan er een boete gelden. Er wordt dan (afhankelijk van de inmiddels verstreken looptijd) een boete in rekening gebracht. Hierna treft u de boetes in aan (in percentages) die in rekening worden gebracht:

Verstreken looptijd

Boete in % van de hoofdsom (=netto verstrekt krediet)

t/m 1/5e deel5%
van 1/5e t/m 2/5e deel3%
van 2/5e t/m 3/5e deel2%
boven 3/5e deel0%

Voorbeeld
Uw oorspronkelijke leenbedrag is € 15.000,- met een looptijd van 36 maanden. Na 12 maanden lost u in één keer de rest van de lening af. Voor het berekenen van de boete betekent dit het volgende: na 12 maanden is meer dan 1/5e deel en minder dan 2/5e deel van de looptijd van 36 maanden verlopen. De boete die u moet betalen, is dus 3% van de hoofdsom van € 15.000,-. Dit is dus € 450,-. Deze wordt vervolgens in mindering gebracht op de onverschuldigde rente omdat u vervroegd aflost.

U kunt heel eenvoudig geld opnemen van uw OHRA Doorlopend Krediet via OHRA Bank Online. Als u nog geen toegang heeft tot OHRA Bank Online, kunt u dat hier aanvragen.

Wanneer u de lening opneemt voor de aankoop, onderhoud of verbetering van uw eigen
woning (inclusief aanhorigheden zoals tuin) dan is de rente op uw lening in beginsel fiscaal aftrekbaar als last van uw belastbaar inkomen. Te denken valt aan de aanbouw van een serre, dakkapel, de tuinaanleg, uw nieuwe keuken of badkamer.

U kunt rechtstreeks geld overmaken naar het rekeningnummer van uw OHRA Doorlopend Krediet of uw OHRA Meerwaarde Krediet bij OHRA Bank.

Dat doet u als volgt:

Stap 1.    Maak het geld over

Maak het openstaande saldo van uw krediet plus één maandtermijn over naar het rekeningnummer van uw OHRA Krediet. In OHRA Bank Online ziet u wat het openstaande saldo van uw krediet is. 

Waarom een maandtermijn? U moet ons het openstaande saldo en de nog verschuldigde rente betalen. Wij berekenen hoeveel rente u moet betalen. U krijgt het teveel betaalde bedrag terug op uw vaste tegenrekening.

Wilt u precies weten hoeveel u in totaal terug moet betalen? Stuur dan een e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of bel ons op (026) 400 40 40. 

Stap 2.    Wilt u uw krediet beëindigen? Stuur ons dan een e-mail 

U kunt deze e-mail sturen naar kredietbeheer@ohra.nl. In deze e-mail schrijft u dat u uw krediet heeft afgelost. En dat u uw krediet wilt beëindigen. Vermeld in de e-mail uw naam, adres, woonplaats en rekeningnummer. Of bel ons op (026) 400 40 40. 

Stap 3.    Beëindiging zichtbaar in OHRA Bank Online

Nadat wij uw e-mail hebben ontvangen duurt het vijf tot tien werkdagen voordat uw krediet is beëindigd. U ziet dat in OHRA Bank Online. Ook melden wij uw krediet af in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij het BKR. Na de beëindiging van uw krediet blijven uw kredietgegevens nog 5 jaar bewaard en zichtbaar.

Het is alleen mogelijk om uw huidige maandtermijn te verhogen. Stuur hiervoor een e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of stuur een brief naar naar: OHRA Bank, Postbus 40008, 6803 GD Arnhem.

U kunt uw kredietbedrag alleen verlagen als de huidige openstaande schuld niet hoger is dan het gewenste kredietbedrag. Het minimale kredietbedrag is €2.500, -. Stuur hiervoor een e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of stuur een brief naar naar: OHRA Bank, Postbus 40008, 6803 GD Arnhem. U ontvangt dan een nieuwe overeenkomst die door alle kredietnemers ondertekend moet worden.

U kunt uw kredietbedrag alleen verlagen als de huidige openstaande schuld niet hoger is dan de gewenste kredietbedrag. Het minimale kredietbedrag is €10.000, -. Stuur hiervoor een e-mail naar kredietbeheer@ohra.nl. Of stuur een brief naar naar: OHRA Bank, Postbus 40008, 6803 GD Arnhem. U ontvangt dan een nieuwe overeenkomst die door alle kredietnemers ondertekend moet worden.

Het is niet mogelijk om uw kredietbedrag te verhogen.