Aanrijding met voetganger of fietser

Fietsers en voetgangers zijn extra kwetsbaar in het verkeer.

Het risico voor de oudere fietser op een ongeval is gemiddeld 3,2 keer zo hoog als het letsel van andere fietsers. Dit komt niet door een hogere mate van betrokkenheid bij ongevallen, maar vooral door de grotere breekbaarheid van ouderen.

Uit de statistieken blijkt dat ook kinderen kwetsbare verkeerdeelnemers zijn. Ze worden gemakkelijk over het hoofd gezien en beschikken zelf nog niet over de inzichten en capaciteiten om veilig aan het verkeer deel te nemen.

Tips 
Door het nemen van extra maatregelen kunnen kinderen veilig mee op de fiets:

• Neem een kind in een kinderstoeltje op uw eigen fiets mee. Kies hierbij voor een stevig en veilig zitje met gordels welke voldoet aan de Europese norm.
• Kies voor een oranje vlaggetje en een beschermende helm als uw kind zelf fietst.
• U kunt ook kiezen voor een bakfiets of fietskar. Dit vraagt wel extra oplettendheid van u als fietser.

Bij een aanrijding met een fietser of voetganger is de automobilist altijd aansprakelijk.

Kinderen tot 14 jaar
Maar voetgangers en fietsers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Ook kinderen die deelnemen aan het verkeer. Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, is de eigenaar van het motorrijtuig bijna altijd aansprakelijk voor alle schade die het kind oploopt.|

Personen van 14 jaar en ouder
Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser of voetganger van 14 jaar of ouder, is de eigenaar van het motorrijtuig minimaal voor 50% aansprakelijk voor de schade die de fietser of voetganger oploopt.

Bij een ongeval met een fietser of voetganger van 14 jaar of ouder gaat het vaak om de vraag hoeveel de automobilist moet bijdragen in de schade van de fietser of voetganger. Of deze meer krijgt dan 50% vergoeding hangt af van de verkeersfouten van beide partijen. De automobilist moet de fouten van de fietser of voetganger kunnen aantonen.

Veel fietsers en voetgangers laten het er na een aanrijding bij zitten. Dit zijn vaak de redenen:

  • Ze zijn niet op de hoogte zijn van deze speciale beschermingsregel.
  • Ze voelen zichzelf 'medeschuldig' aan het ongeval.
  • Een andere reden is dat ze de schade laag inschatten
  • De schade openbaart zich pas na verloop van tijd. 
  • De tegenpartij heeft zich niet bekend gemaakt.

Zelf voor de kosten opdraaien
Een gevolg kan zijn dat voetgangers en fietsers zelf volledig opdraaien voor de langdurige of blijvende gevolgen van het ongeval. Denk hierbij aan de kosten voor medische behandelingen, inkomensverlies, beperkingen van doorstroming in opleiding of werk en beperkingen in de vrije tijd.

Wat te doen na een ongeluk met een auto?
Voor een fietser of voetganger is het verstandig om na een aanrijding met een automobilist de volgende gegevens te verzamelen:

• gegevens van de tegenpartij (kenteken, naam en adres bestuurder, naam (auto)verzekeraar
• gegevens van getuigen (naam, adres, verklaring)

Valt u iets te verwijten? Dan hangt het dus van de leeftijd van de persoon af die u heeft aangereden of u volledig schuldig bent. Is de fietser of voetganger volgens u schuldig? U moet dan als automobilist de fouten van de fietser of voetganger kunnen aantonen. Probeer vooral onafhankelijke getuigenverklaringen te krijgen. De schuldige fietser kan wel een gedeelte schadevergoeding krijgen, tenzij u kunt aantonen dat er sprake was van roekeloos rijgedrag.