Uw woonpremie niet betalen

Het is belangrijk dat u weet wat er gebeurt als u de premie niet betaalt voor uw woonverzekeringen.

Opstalverzekering verplicht bij koopwoning

Heeft u een koopwoning?  Dan is een opstalverzekering verplicht. Dit heeft ermee te maken dat uw woning het onderpand is voor uw hypotheekverstrekker. Bij schade aan uw woning, is uw woning minder waard, waardoor er te weinig onderpand is om de hypotheekschuld af te lossen. Zonder opstalverzekering zou u dan met een restschuld blijven zitten. Als uw opstalverzekering wordt stopgezet, loopt u dus een hoog risico.

Rialto: laatste mogelijkheid

Als geen verzekeraar uw woning wil verzekeren, kunt u alleen nog bij Rialto een opstalverzekering aanvragen. Dit is een maatschappij opgericht door verzekeraars. Deze maatschappij verzekert alleen mensen die voor andere verzekeraars een te groot risico zijn. U betaalt bij Rialto meer premie en soms moet u de premie vooraf betalen.

Betalingsverplichting blijft bestaan

Als uw woonverzekering tijdelijk is stopgezet, bent u nog steeds verplicht om premie te betalen tot het moment dat uw verzekering werd geschorst. U bent in die periode namelijk wel verzekerd geweest.

Wanneer is uw woning weer verzekerd?

Pas 24 uur nadat OHRA de volledig openstaande premie van u heeft ontvangen, bent u weer verzekerd. Uw verzekering kan nooit met terugwerkende kracht weer ingaan.

Minder dekking voor minder premie

Als u kiest voor een minder uitgebreide dekking, hoeft u minder premie te betalen.

Geen allrisk dekking meer
Besluit u om uw woning niet meer allrisk te verzekeren, dan zijn schades door uw eigen schuld, niet meer verzekerd.

Geen glasdekking meer
Zet u deze dekking stop? Dan betaalt u de kosten van een nieuwe ruit voortaan zelf.

Zelf de dekking aanpassen
Op uw polisblad en in Mijn OHRA ziet u hoe uw woning nu verzekerd is. Wilt u de dekking beperken, dan kunt u via Mijn OHRA modules stopzetten.

Uw spullen niet verzekeren
De inboedelverzekering is geen verplichte verzekering. Maar zonder inboedelverzekering moet u alle spullen in uw woning opnieuw kopen of laten repareren na brand, diefstal en lekkage. Zoals meubels, keukenapparatuur en kleding.

Hoger eigen risico

U kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Dan betaalt u minder premie.

Vrijwillig eigen risico
Bij een inboedel-of opstalverzekering kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager uw premie van de verzekering. Want u betaalt het bedrag van het eigen risico zelf bij schade aan uw woning of aan uw spullen. 

U kunt kiezen uit een vrijwillig eigen risico’s van:

  • € 250,- en u krijgt 7,5 procent korting op uw premie. 
  • € 500,- en u krijgt 15 procent korting op uw premie.

Als u kiest voor een vrijwillig eigen risico, geldt dat voor alle schades.
Bij een stormschade geldt alleen het vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico geldt niet voor de module glas en/of de module buiten het huis.

Dubbel vrijwillig eigen risico
Wilt u zowel voor de inboedel als de opstalverzekering een vrijwillig eigen risico? In het geval van een gecombineerde schade, bijvoorbeeld als bij brand zowel uw keuken als uw spullen zijn beschadigd, houden we twee keer het eigen risico in op het uit te keren schadebedrag.

Helft eigen risico
Kiest u voor onze service Direct Schade Herstel bij schade? Dan betaalt u bij schade de helft van het eigen risico. 

Eigen risico aanpassen
In Mijn OHRA kunt u de hoogte van uw eigen risico aanpassen.