Kinderen veilig in de auto

Om uw kinderen of kleinkinderen veilig te vervoeren is een kinderzitje verplicht. Kent u alle regels? 

Wanneer een kinderzitje?

Kinderen tot 18 jaar die kleiner zijn dan 1.35 meter moeten in de auto in een goedgekeurd autokinderzitje zitten. Het maakt niet uit of de kinderen voor of achterin de auto zitten. Op een zitplaats met airbag mag u een kind niet vervoeren in een babyautostoeltje dat tegen de rijrichting in is geplaatst. Dit mag alleen als de airbag is uitgeschakeld.

Te weinig plaats in de auto

Als er op de achterbank van de auto al twee kinderzitjes in gebruik zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde. In dat geval mag een kind op de overgebleven zitplaats de gordel gebruiken. Het aantal passagiers in uw auto mag niet groter zijn dan het aantal gordels. Zijn er bijvoorbeeld achterin drie gordels, dan mogen daar niet meer dan drie kinderen zitten.

Vervoer van andere kinderen

Rijden er wel eens andere kinderen mee in uw auto? De kleinkinderen of kinderen uit de buurt? Neem ook dan een kinderzitje mee voor de veiligheid. Voor een kind jonger dan drie jaar bent u dit verplicht. Voor kinderen vanaf drie jaar volstaat het gebruik van een gordel op de achterzitplaatsen bij een beperkte afstand. Als dit regelmatig voorkomt, is het veel veiliger om toch voor een of meer extra kinderzitjes te zorgen.

Regels buitenland voor vervoer van kinderen

De regels voor het vervoer van kinderen in de auto geldt in alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie (EU). Er zijn wel verschillen. In sommige landen moeten kinderen onder de 1,50 meter (in plaats van 1,35 meter) een kinderzitje gebruiken. Kijk wat de regels zijn van het betreffende land voordat u naar het buitenland vertrekt.

Taxi- en busvervoer

In bussen en op de achterbank van een taxi is een kinderzitje niet verplicht. Kinderen vanaf drie jaar moeten dan de gordels gebruiken. Kinderen jonger dan drie jaar mogen in dat geval vrij worden vervoerd. Neem kinderen niet op schoot, want dat is riskant bij een frontale botsing.

Letselschade verzekeren

Rijden er vaak mensen mee in uw auto? Zorg ervoor dat u goed verzekerd bent voor uw inzittenden.

Ongevallen inzittenden
Bent u betrokken bij een ongeval en raken de passagiers of de bestuurder blijvend invalide of overlijden ze? De vergoeding van blijvende letselschade aan de passagiers van uw auto valt onder de module ongevallen inzittenden van de OHRA Autoverzekering.