Artrose bij je kat

Een (oudere) kat die niet makkelijk meer op de vensterbank springt en moeilijk opstaat, zou wel eens artrose kunnen hebben. Dit betekent dat je kat behoorlijk veel pijn in zijn lijf heeft. Hoe herken je artrose en wat kun je doen om je kat hierbij te ondersteunen? 

Wat is artrose bij katten?

Artrose is een ontsteking die het kraakbeen van je kat aantast. De functie van kraakbeen is dat het de wrijving tussen de bewegende delen in de gewrichten vermindert. De gewrichten kunnen hierdoor makkelijk over elkaar schuiven. Bij artrose verdwijnt het kraakbeen, waardoor het bot niet meer beschermd is en dus extra gevoelig wordt. Dit zorgt voor pijn, vooral als de botdelen tegen elkaar schuren. Doordat het kraakbeen verdwijnt vindt er botnieuwvorming plaats; het ontstaan van nieuwe botten. Dit is pijnlijk, omdat de gewrichten dan nog meer gaan schuren. Vrijwel elke kat krijgt op latere leeftijd met artrose te maken. 

Wat zijn de symptomen van artrose bij katten?

Als katten ouder worden en meer slapen, denken eigenaren vaak dat dit gewoon het gedrag van de kat is. Maar de oorzaak kan ook zijn dat je kat minder beweegt omdat dit pijn doet. Je herkent artrose bij je kat aan de volgende symptomen:

  • je kat springt minder vaak en minder hoog
  • je kat moet even op gang komen na het slapen
  • je kat slaapt bijna alleen nog maar

Hoe behandel je artrose bij katten?

Artrose is helaas niet te genezen; het wordt uiteindelijk zelfs steeds erger. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het erger worden te vertragen en of om de pijn bij je kat te helpen verminderen. We zetten wat tips voor je op een rij.

Voorkom overgewicht

Allereerst is het heel belangrijk dat je kat netjes op gewicht blijft. Overgewicht is heel vervelend voor een kat met artrose; het onnodige extra gewicht zorgt voor druk op de gewrichten. Probeer je kat daarom zo goed mogelijk op een gezond gewicht te houden. 

Houd je kat in beweging

Ook al is je kat eerst even stijf, uiteindelijk is het goed voor hem om te blijven bewegen. Wel is het belangrijk dat dit rustig en met mate gebeurt. Probeer je kat een paar keer per dag uit te dagen om even kort te spelen. Voorkom daarbij dat hij veel moet springen; dit doet vaak meer pijn. 

Pijnstillers en ontstekingsremmers

Als je ziet dat je kat veel pijn heeft door zijn pijnlijke gewrichten, ga dan langs je dierenarts. Met een lichamelijk onderzoek kan hij of zij bekijken hoeveel last je kat precies heeft en eventueel pijnstillers en ontstekingsremmers voorschrijven. 

Speciale voeding

Er is speciale voeding te koop voor katten met artrose. Hier zitten voedingsstoffen in die goed zijn voor de botten en gewrichten en zo het proces kunnen vertragen. 

Voedingssupplementen

Omega-3 vetzuren helpen om het slijtageproces bij je kat te vertragen. Ook andere voedingssupplementen als glucosamine en chondroïtine kunnen een positief effect op de gezondheid van de gewrichten hebben. Deze voedingsstoffen zitten ook vaak in de speciale dieetvoeding, maar soms kan het helpen je kat nog wat extra te geven in de vorm van een voedingssupplement. Doe dit wel in overleg met je dierenarts. 

Hoe voorkom je artrose bij katten?

Je kunt helaas niet voorkomen dat je kat artrose krijgt. Bijna alle katten krijgen er vroeg of laat mee te maken. Wel kun je je kat helpen om het proces van artrose te vertragen door hem een voeding te geven die bij zijn leeftijd past. Als je kat ouder wordt, veranderen zijn voedingsbehoeften. Het is belangrijk om hier op in te blijven spelen. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen. Ook is belangrijk om je kat voldoende te laten bewegen en hem op een gezond gewicht te houden. 

Wanneer moet je voor artrose bij katten naar de dierenarts?

Het is aan te raden om je kat elk jaar na te laten kijken door de dierenarts. Voor katten vanaf 10 jaar zelfs het liefst elk half jaar. De dierenarts kan artrose dan in een vroeg stadium ontdekken. En hoe sneller je weet dat je kat artrose heeft, hoe sneller en hoe beter je hem kunt ondersteunen.

Worden de behandelkosten voor artrose bij katten vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

De kosten voor speciale dieetvoeding en voedingssupplementen vergoeden wij niet. Deze kosten horen bij de algemene verzorging van je kat.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.