Is uw huisdier bang voor onweer of vuurwerk?

Onweer- en vuurwerkangst komt veel voor bij huisdieren. Het harde geluid en de lichtflitsen bezorgen de dieren veel stress. Belangrijk is dat u deze angst serieus neemt. Gelukkig is er wel wat tegen te doen.

Wat kunt u doen?

Hier staan de belangrijkste tips op een rij:

  • Probeer angstig gedrag niet te belonen met te veel aandacht of met straf.
  • Reageer zelf niet of zo min mogelijk op vuurwerk geluiden of flitsen.
  • Zet uw kat in een kleine bekende kamer.
  • Laat uw hond op zijn eigen plaats liggen.
  • Sluit de gordijnen.
  • Laat de lichten in huis wel aan, dan zijn de flitsen minder fel.
  • Laat ook de radio of tv aanstaan.
  • Laat uw huisdier niet alleen thuis.
  • Zorg ervoor dat uw huisdier goed geïdentificeerd is; mocht uw huisdier vluchten, dan is hij met een goede identificatie snel weer thuis.

Gebruik van medicatie
Er bestaan verschillende middelen die worden voorgeschreven bij onweer- en vuurwerkangst. Wees voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Er kunnen stoffen in zitten waarvan uw huisdier verdoofd raakt, maar waarvan het gehoor hetzelfde blijft. In sommige gevallen is het dier zelfs gevoeliger voor geluid na gebruik van medicatie. Daardoor voelt het dier de angst nog steeds (en soms dus zelfs meer angst), terwijl ze er door hun verdoofde lichaam niet op kunnen reageren. Naast reguliere medicatie kunt u ook kiezen voor natuurlijke of homeopathische middelen. Laat je hierover goed adviseren.

Een goede voorbereiding

Er zijn verschillende manieren om uw huisdier voor te bereiden op onweer of vuurwerk. Bijvoorbeeld met een cd waarop geluidsfragmenten staan van onweer of vuurwerk. Zo kan uw hond of kat alvast aan het geluid wennen. Een groot deel van de angst bij uw huisdier kunt u daarmee wegnemen. Het is belangrijk dat u zo vroeg mogelijk begint met het afspelen van de cd. Houd er wel rekening mee dat elk huisdier anders is. Daarom kan het effect bij het ene dier groter zijn dan bij het andere dier.

Voorkom verwondingen

Om te voorkomen dat uw hond of kat gewond raakt, moet u er natuurlijk voor zorgen dat uw kat zoveel mogelijk binnen blijft wanneer het onweert of de dagen waarop vuurwerk wordt afgestoken en dat u uw hond op die momenten altijd aangelijnd uitlaat.