Voeding voor honden en katten

Voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw hond of kat. Goede voeding helpt uw huisdier gezond te blijven. Gezonde voeding zorgt voor goede stevige ontlasting en een mooie glanzende vacht.

Verschillende soorten voer

Voor honden en katten zijn veel verschillende soorten voer verkrijgbaar, zoals droogvoer en natvoer. Ook is er voor verschillende levensfasen voer. Bijvoorbeeld speciaal voer voor drachtige honden of katten, puppy’s en kittens en seniorenvoer. Ook is er voer voor dieren met medische aandoeningen. In goede voeding zit alles wat de hond nodig heeft. Als de voeding niet goed is samengesteld, kan uw huisdier tekorten krijgen of juist een overschot aan bepaalde voedingsstoffen.

Droogvoer en natvoer

Typen droogvoer zijn geëxtrudeerde brokken of geperste brokken. Geëxtrudeerde brokken zijn krokant en deze brok stimuleert kauwen. Geperste brokken worden samen geperst waardoor het volume af neemt. Vaak hebben deze brokken een groter percentage aan koolhydraten, zoals granen. Naast droogvoer is er ook natvoer. Omdat honden en katten van nature vleeseters zijn, geven sommige mensen er de voorkeur aan hun huisdier rauw vlees te geven. Hieronder vallen ingeblikt voer, kant-en-klaar vers vlees (KVV) en het zelf samenstellen van voer volgens eigen recept of volgens de methode van Biologically Appropriate Raw Food (BARF) en Natuurlijke Rauwe Voeding (NRV). Welke voeding geschikt is voor uw huisdier kan per dier verschillen. Let goed op de gezondheid van uw huisdier en laat u bij twijfel informeren door een voedingsexpert of dierenarts.

Hoeveelheid

De hoeveelheid voeding moet zijn aangepast bij de behoefte van je huisdier. Te dik zijn is erg ongezond voor honden en katten. Let bij het bepalen van de hoeveelheid voer niet alleen op wat er op de zak staat aangegeven, maar houd rekening met leeftijd, activiteit en aanleg om dik te worden. Overgewicht leidt vaak tot allerlei gezondheidsproblemen. Veel honden met overgewicht krijgen last van hart-, lever- of nierproblemen, hebben sneller last van de warmte, kunnen minder bewegen en worden sneller oud. Ook krijgen honden met overgewicht sneller last van gewrichtsproblemen. Honden en katten die zijn gecastreerd hebben bijvoorbeeld minder voer nodig. In Nederland zijn naar schatting 35% van de honden en katten te dik. Overgewicht is dus niet alleen een welvaartsziekte bij mensen maar ook bij onze huisdieren.

Zijn de gevolgen van overgewicht gedekt op de huisdierenverzekering?
Een van de gevolgen van overgewicht kan zijn dat uw huisdier klachten krijgt aan heup en ellebogen. Een behandeling van aandoeningen aan heup en ellebogen worden vergoedt vanuit het Ziektekostenpakket Top.

Maagtorsie

Sommige honden kunnen door teveel voeding of water een maagtorsie krijgen. Een maagtorsie is een draaiing van de maag en wordt vaak veroorzaakt door een opeenhoping van lucht. Deze aandoening is bijzonder pijnlijk en kan, wanneer er niet snel wordt ingegrepen door een dierenarts, dodelijke gevolgen hebben. Geef uw huisdier na het eten voldoende rust en laat hem dan niet druk spelen of rennen. Ook het spreiden van het voer over meerdere porties per dag kan een maagtorsie voorkomen.

Worden de kosten van een maagtorsie vergoedt op de huisdierenverzekering?
Het behandelen van een maagtorsie bij honden kan al snel €1900,-. Kosten. Deze kosten kunnen per dierenarts verschillen. De kosten van een dierenartsconsult of een noodzakelijke operatie worden vergoedt vanuit het Ziektekostenpakket Basis.

Chocola

Niet alles wat voor mensen gezond is, kan ook door honden en katten worden gegeten. Sommige voedingsstoffen kunnen zelfs giftig zijn voor honden en katten, zoals chocola.

Ook bestaan er giftige planten en struiken.