Vaccinatie van uw kat

Het laten vaccineren van uw kat begint al op jonge leeftijd. Wanneer u een kitten neemt is het goed om te weten dat u hem of haar moet laten vaccineren tegen een aantal ziekten. Dit is een belangrijke manier om bepaalde ziekten te voorkomen.

Tegen welke ziekten kan ik mijn kat laten vaccineren?

U kunt uw kat laten vaccineren tegen de volgende ziekten:

  • Kattenziekte
  • Niesziekte (veroorzaakt door het feline herpesvirus)
  • Niesziekte (veroorzaakt door het feline calicivirus)
  • Feline leukemie virus (FeLV)
  • Hondsdolheid (rabiës)
  • Feline infectieuze peritonitis (FIP)

Welke vaccinaties heeft mijn kat nodig?

De basisvaccinaties zijn die tegen kattenziekte en niesziekte. Afhankelijk van de situatie van uw kat kunnen er bijkomende vaccinaties worden gegeven. Ook zijn er vaccinaties die nodig zijn in bepaalde situaties. Katten die regelmatig naar het pension gaan moeten jaarlijks gevaccineerd worden, vanwege het hogere besmettingsgevaar. Gaat u met uw kat naar het buitenland? Dan is de rabiësvaccinatie, tegen hondsdolheid verplicht. Vaccinaties tegen de meest voorkomende ziekten bij uw kat zijn te verzekeren met de module vaccinaties en gebit.

Vaccinatieschema

Elke kat hoort een set basisvaccinaties te krijgen. Deze bestaat uit twee of drie injecties en wordt met tussenpozen van drie tot vier weken van elkaar gegeven. De eerste inenting wordt meestal gegeven vanaf een leeftijd van ongeveer negen weken oud. Na de basisvaccinatie wordt aangeraden om jaarlijks tegen niesziekte te vaccineren. Om te bepalen wat voor uw kat het beste vaccinatieschema is, kunt u het beste met uw dierenarts overleggen. Ras, leeftijd, gezondheid en gegevens over welke ziekten er lokaal voorkomen spelen hierbij een rol.

Bijwerkingen

Er kunnen bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lusteloosheid, gebrek aan eetlust en pijn op de injectieplaats.

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Uit onderzoek is gebleken dat vaccinaties beter aanslaan als de kat voor die tijd ontwormd is. Het lichaam hoeft dan namelijk niet tegelijkertijd de wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziekten aan te maken. Het is daarom verstandig om uw kat twee weten voor de inenting te laten ontwormen.