Vaccinatie van uw hond

Het laten vaccineren van uw hond begint al op jonge leeftijd. Wanneer u een pup neemt is het goed om te weten dat u hem of haar moet laten vaccineren tegen een aantal ziekten. Ook op latere leeftijd zullen vaccinaties belangrijk blijven.

Waarom vaccineren?

In ons land komt een aantal besmettelijke en levensbedreigende hondenziekten voor. Tegen een aantal ziekten kan uw hond gevaccineerd worden. Op die manier maakt het lichaam antistoffen aan tegen de ziekteveroorzakers en is uw hond beschermd. Dit is een belangrijke manier om bepaalde ziekten te voorkomen.

Tegen welke ziekten kan ik mijn hond vaccineren?

Er is een aantal ziekten waartegen uw hond in elk geval gevaccineerd zou moeten worden. Dit zijn:

  • Hondenziekte (ziekte van Carré, distemper)
  • Leverziekte (hepatitis contagiosum canis, HCC)
  • Parvovirose (parvo)
  • Ziekte van Weil (leptospirose)

Ook zijn er vaccinaties die nodig zijn in bepaalde situaties. Zodra u met uw hond naar een cursus gaat of uw hond in een pension moet verblijven is het bijvoorbeeld aan te raden om een vaccinatie tegen kennelhoest te halen. Gaat u met uw hond naar het buitenland? Dan is de rabiësvaccinatie, tegen hondsdolheid verplicht. Vaccinaties tegen de meest voorkomende ziekten bij uw hond zijn te verzekeren met de module Vaccinaties en gebit.

Vaccinatieschema

De eerste inenting wordt meestal gegeven met zes weken, de tweede met negen weken en de derde met twaalf weken. Een jaar na de laatste puppy-enting wordt dan de volgende basisvaccinatie gegeven. Om te bepalen wat voor uw hond het beste vaccinatieschema is, kunt u het beste met uw dierenarts overleggen. Ras, leeftijd, gezondheid en gegevens over welke ziekten er lokaal voorkomen spelen hierbij een rol.

Bijwerkingen

Vaccineren is niet zonder risico. Er kunnen ook bijwerkingen optreden. Sommige honden worden ziek na een vaccinatie of krijgen ontstekingsreacties op de plek van de inenting.

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Uit onderzoek is gebleken dat vaccinaties beter aanslaan als de hond voor die tijd ontwormd is. Het lichaam hoeft dan namelijk niet tegelijkertijd de wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziekten aan te maken. Het is daarom verstandig om twee weken voor u de hond laat inenten de hond te ontwormen.