Huisdier en aansprakelijkheid

Wat is verzekerd bij schade door huisdieren aan (spullen van) anderen? En wat als uw eigen spullen beschadigd raken? Of uw huisdier raakt zelf gewond, wat dan?

Mijn huisdier heeft schade veroorzaakt. Wie is er aansprakelijk?

De huisdierbezitter is aansprakelijk voor de schade die het huisdier veroorzaakt. Dat betekent dat de huisdierbezitter de schade moet betalen. Hierbij gaat het niet om schuld maar om het feit dat de huisdierbezitter volgens de wet het risico draagt. Het maakt niet uit of u erbij aanwezig was en of u er wel of niets aan kon doen. Het is daarom verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Met de OHRA Aansprakelijkheidsverzekering bent u onder andere verzekerd tegen schade veroorzaakt door uw huisdier.

Mijn buurvrouw laat mijn hond uit

Stel dat uw hond door uw buurvrouw wordt uitgelaten en vervolgens een andere hond bijt. In dat geval blijft dat onder uw aansprakelijkheid vallen. Maar de bezitter van de andere hond kan ook zelf (deels) aansprakelijk zijn.

Uitlaatdiensten

De situatie rond uitlaatdiensten is lastig. De huisdierbezitter is aansprakelijk maar betaalt een uitlaatdienst voor professionele omgang met de hond. Het hangt van de omstandigheden af hoe dit wordt opgelost.

Mijn huisdier raakt zelf gewond. Hoe is dat verzekerd?

Uw hond raakt gewond door het agressieve gedrag van een andere hond. Wie aansprakelijk is hangt af van de situatie. Als een loslopende hond een aangelijnde hond bijt, is de bezitter van de loslopende hond aansprakelijk. Als de loslopende hond door zijn eigen gedrag door een aangelijnde hond wordt gebeten, is dat het risico van de bezitter door zijn hond los te laten lopen. Als beide honden aangelijnd zijn, is ieder aansprakelijk voor het gedrag van zijn eigen hond.

De OHRA Huisdierenverzekering vergoedt de zorgkosten van uw eigen hond of kat. Medische kosten kunnen tot maximaal € 5.000,- per verzekeringsjaar worden betaald. Meer informatie over dekkingen vindt u terug in onze polisvoorwaarden.