Heup en elleboog aandoeningen

Klachten aan heup en ellebogen kunnen bij honden voor grote problemen zorgen. Ook de medische behandelingen kosten vaak veel geld. Lees hier hoe u klachten herkent en wanneer u deze klachten bij OHRA kunt verzekeren.

Verzekert OHRA aandoeningen aan heup en ellebogen?

Ja, bij OHRA krijgt u de kosten van een behandeling vergoed in het ziektekostenpakket Top. Dit geldt voor alle rassen en kruisingen. Een uitzondering hierop zijn huisdieren die voor het aangaan van de huisdierenverzekering al klachten aan heup en/of ellebogen hebben of waarvan bekend is dat het huisdier een aandoening heeft aan heupen en/of ellebogen.

Wat is het?

Klachten aan heup en ellebogen wordt ook wel heup- en elleboogdysplasie genoemd. Dysplasie betekent "misvorming". Heup- en elleboogdysplasie zijn afwijkingen aan de heup- en ellebooggewrichten. Hierbij verloopt de ontwikkeling van de heup en ellebogen bij een jonge hond niet normaal en de gewrichten kunnen ernstig misvormd worden.

Hoe herkent u klachten?

Sommige honden hebben ernstige klachten. Het is soms lastig in te schatten hoe ernstig de misvormingen van de elleboog- en/of heupgewrichten zijn. Een röntgenfoto van de gewrichten geeft vaak meer duidelijkheid.

Veelvoorkomende klachten:

 • moeilijk opstaan
 • moeizaam lopen
 • geen lange afstanden meer kunnen lopen
 • door de achterpoten zakken
 • kreupel lopen met één of beide achterpoten
 • stijve heupgewrichten

Hoe ontstaat het?

Heup- en elleboogdysplasie zijn erfelijk bepaalde afwijkingen, maar invloeden zoals lichaamsgewicht, beweging, voeding, spierontwikkeling en groeisnelheid spelen hierbij een belangrijke rol. De combinatie van erfelijke aanleg en externe invloeden kan leiden tot een verkeerde ontwikkeling van de heup- en ellebooggewrichten.

Wat zijn risicofactoren?

 • Erfelijkheid is de meest belangrijke factor.
 • Bepaalde rassen lopen een hoger risico. Bijvoorbeeld: Duitse Herder, Berner Sennenhond, Labrador, Rottweiler en Bordeaux dog.
 • Overvoeding. Het voeden van te veel mineralen, calorieën en vitaminen verhoogt het risico.
 • Vooral grote hondenrassen hebben vaak last van heup- en/of elleboogdysplasie.
 • Rassen die veel lichaamsvet hebben, hebben veel last van heup- en/of elleboogdysplasie.
 • Te weinig beweging en verkeerde beweging zoals veel traplopen.

Valt uw hond binnen de risicogroep?

Denk dan al op jonge leeftijd na over een verzekering. Als uw hond vanaf een jonge leeftijd verzekerd is, weet u zeker dat u een vergoeding krijgt op het moment dat er een aandoening aan de heup en/of elleboog ontstaat.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Heup- en elleboogdysplasie is niet te genezen. In veel gevallen is het wel te behandelen.
De behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten. Voor veel honden kan worden volstaan met medicijnen, een uitgebalanceerd dieet en matige beweging. Bij ernstige gevallen kan chirurgisch worden ingegrepen.

De leeftijd en de mate van slijtage zijn van grote invloed op de behandeling. Zoals bij veel aandoeningen is een behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium het beste. Overleg bij twijfel met uw dierenarts.

Preventie

Om te zorgen dat uw hond zo min mogelijk last krijgt van heup- en/of elleboogklachten kunt u tijdens de groei op het volgende letten:

Goede voeding

 • niet te energierijk en niet te eiwitrijk
 • geen extra voedingsstoffen bijgeven, teveel mineralen is erg slecht voor de botten
 • niet teveel voeding: uw hond mag niet dik worden

Overmatige belasting voorkomen
Niet: trap laten lopen, lange afstanden lopen, laten springen, voortdurend uitglijden op het parket, teveel met bal spelen en daarbij snelle draaien en sprongen maken.
Wel: laten zwemmen, vaak korte afstanden lopen, aan de lijn uitlaten.