Hoe vervoert u uw hond veilig in de auto?

Veel honden zitten regelmatig in de auto. Naar de dierenarts of naar het bos. Een groot deel van de bestuurders vervoert zijn hond los. Dat is voor de hond onveilig, maar ook voor de bestuurder zelf, de inzittenden en andere weggebruikers.

Gevaar voor bestuurder en andere weggebruikers

Als een hond los kan bewegen in de auto, kan hij naar u toekomen terwijl u autorijdt waardoor u afgeleid raakt. Of uw hond kan bij uw voeten terechtkomen waardoor u de gas- en rempedalen niet meer kunt gebruiken.

Laat uw hond wennen
Ook als uw hond veel stress ervaart van het autorijden, heeft dat invloed op uw concentratie. Een hond die gewend is om in de auto te zitten, zal zich rustiger houden. Hoe jonger een hond went aan autorijden, hoe minder stress het oplevert.

Risico bij een noodstop of een aanrijding
Als u plotseling hard moet remmen of aangereden wordt, zal uw hond als die los in de auto zit, met hoge snelheid door de auto geslingerd worden. Uw hond kan gewond raken, maar kan ook tegen u of een andere passagier aankomen. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken.

De kans is ook aanwezig dat uw hond ontsnapt bij een aanrijding of een onverwachte stop langs de weg, bijvoorbeeld bij pech. Hij veroorzaakt dan een gevaarlijke situatie, want andere weggebruikers zullen proberen uw hond te ontwijken.

U bent aansprakelijk
De wegenverkeerswet schrijft voor dat u als bestuurder niets mag doen dat gevaar op de weg of hinder kan veroorzaken. Als u uw huisdier dus niet veilig vervoert in de auto en daardoor ontstaat er schade, dan kunt u daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

De beste en meest veilige oplossing

Er bestaan verschillende manieren om uw hond veilig in de auto te vervoeren.

  • Een speciale hondengordel. Belangrijk hierbij is de hond kort wordt gehouden en niet de ruimte heeft om zich te beknellen of bij een botsing alsnog tegen de voorstoel of het dashboard te klappen.
  • Een vervoersmand voor kleine honden. Voor kleine honden is een vervoersmand een optie. Hier is het wel een voorwaarde dat de mand achter een van de voorstoelen en dwars op de rijrichting staat.
  • Een reiskennel of bench voor grote honden. Past uw hond niet in een reismand of heeft u uw hond bijvoorbeeld vanwege de haren of de vieze poten liever in de achterbak? Kies dan voor een stevige reiskennel. Zorg ook hier dat de kennel dwars op de rijrichting staat. Dan komt de klap bij een botsing minder hard aan. Gebruik ook altijd de gordels op de achterbank en zet de kennel tegen de achterbank aan. Dat biedt extra stevigheid.

Geen hulpmiddel beschikbaar?
Leg de hond dan neer op de grond voor de bijrijderstoel. Bij een auto met airbag op die plek mag de hond niet te groot zijn en moet deze bij voorkeur blijven liggen. Maar als u zelf een hond heeft, investeer dan in een veilig hulpmiddel.
 

Waar moet u aan denken?

  • Zorg dat u hond in de auto altijd een halsband draagt. Houd ook altijd de riem bij de hand. In een noodsituatie, bijvoorbeeld na een aanrijding, kunt u uw hond snel en veilig uit de auto halen.
  • Geef uw hond geen bot tijdens het autorijden. Dan is er ook geen risico dat hij zich verslikt als u plotseling moet remmen of een botsing krijgt.
  • Laat uw hond liever niet uit het raam hangen tijdens het rijden. Ze lopen dan namelijk kans op een oor- en oogontsteking.
  • Als het warm weer is, let er dan op dat uw hond voldoende ruimte heeft en niet tussen andere spullen geklemd zit. Dan kan hij zijn warmte beter kwijt.
  • Vervoert u uw hond in een bench achterin de bagageruimte? Bedenk dan vooraf hoe u uw hond kunt bevrijden bij een kop-staartbotsing. Neem bijvoorbeeld gereedschap mee om je hond in zo’n situatie uit de bench te halen.
  • Kies niet voor een (verwijderen) stoffen benches om je hond in te vervoeren. Dit materiaal is bij een aanrijding niet stevig genoeg om uw hond te beschermen. Het is zelfs gevaarlijker. 

Wagenziek

Elke hond kan last krijgen van wagenziekte. Voldoende frisse lucht voorkomt klachten. Geef uw hond vlak voor vertrek ook geen eten. Door de misselijkheid kan uw hond overgeven. Als uw hond vaak last heeft van misselijkheid, bespreek dan met de dierenarts de mogelijkheden voor medicijnen. Deze medicijnen worden vergoed als uw hond is verzekerd.

Hond mee op vakantie?

Ook in veel vakantielanden bestaan er geen speciale wetten die voorschrijven hoe u uw hond moet vervoeren in de auto. Wel geldt, net als in Nederland, de regel dat de bestuurder moet zorgen dat er geen gevaarlijke situatie kan ontstaan in de auto. Neem geen risico en zorg dat uw hond ook op vakantie veilig meereist in uw auto of camper. Informeer voor vertrek over de exacte regels in het land van bestemming, maar ook in de landen waar u onderweg doorheen rijdt. Bekijk ook andere tips waar u rekening mee moet houden als uw hond met u meegaat op vakantie.

Hond verzekerd via uw autoverzekering?

Heeft u een OHRA Autoverzekering en de extra dekking Ongevallen Inzittenden of Schade Inzittenden meeverzekerd? Dan is het goed om te weten dat uw hond niet verzekerd is als u betrokken raakt bij een ongeval. Deze extra dekkingen bieden alleen een uitkering voor menselijke passagiers.