Stenen op je auto (steenslag)

Schade aan de auto door steenslag.

Schade aan uw auto als gevolg van opspringende steentjes op het wegdek (steenslag). Bij steenslag gaat het om beschadiging van de auto als gevolg van opspringende steentjes op het wegdek, zoals schade aan de autolak en scheurtjes of sterretjes in de autoruit.

Steenslag op uw auto wordt vergoed als u een All Risk autoverzekering heeft afgesloten. Voor autoruitschade moet u minimaal WA plus verzekerd zijn. De schade aan uw ruit wordt dan vergoed door de extra dekking ruit.

Heeft u deze modules niet meeverzekerd, dan kunt ook proberen zelf de schade te verhalen bij Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het wegennet in Nederland. Toch keert de overheid niet zomaar uit. U moet kunnen aantonen dat er sprake is van nalatigheid bij Rijkswaterstaat. Als u Rijkswaterstaat aansprakelijk wilt stellen, doe dan eerst aangifte bij de politie. Onderbouw uw claim verder via getuigenverklaringen van medeweggebruikers of inzittenden in de auto. Maak als dit mogelijk is foto’s van het gevaar en de ontstane schade. De vergoeding van schade aan uw autoruit door steenslag, heeft geen gevolgen voor uw no-claimkorting. Vergoeding van overige schade door steenslag, zoals lakschade, heeft wel gevolgen voor uw no-claimkorting en/of uw schadevrije jaren. In de polisvoorwaarden, artikel 16, vindt u meer informatie over de no-claimkortingsregeling.

Voor onze WA plus en All Risk autoverzekering geldt een standaard eigen risico van € 150,- per gebeurtenis. U kon eerder ook kiezen voor een eigen risico van € 0,-, € 300,- of € 450,-.

Heeft u een WA plus of All Risk autoverzekering dan geldt geen eigen risico als u uw autoruit laat repareren bij een van de glasherstelbedrijven die OHRA heeft geselecteerd. De reparatie is dan dus gratis.

Is de ruit niet meer te repareren maar moet deze geheel vervangen worden, dan is wel een eigen risico van toepassing. Wanneer u de ruit laat vervangen door een glasherstelbedrijf dat OHRA heeft geselecteerd, dan betaalt u slechts de helft van uw eigen risico.

Laat u uw autoruit repareren of vervangen door een bedrijf waar OHRA niet mee samenwerkt? Dan betaalt u het door u gekozen eigen risico.

Heeft u schade en bent u hiervoor verzekerd? Via de OHRA Reparatieservice lost u uw schade snel en goed op. U hoeft alleen het door u gekozen eigen risico te betalen. OHRA vergoedt de rest van het bedrag direct aan het aangesloten schadeherstelbedrijf.

U kunt op de volgende manieren schade aan uw auto ontstaan door steenslag melden:

 • online of onze app;
 • schriftelijk: stuur een volledig ingevuld Europees Schadeformulier op naar:
  OHRA Schadeverzekeringen
  Postbus 40000
  6803 GA Arnhem

Heeft u een schade door steenslag aan uw auto en bent u hiervoor verzekerd? Laat deze herstellen via de OHRA Reparatieservice. Wij nemen u werk én zorgen uit handen. Dankzij ons uitgebreide netwerk van schadegarantbedrijven zit er altijd een autoschadeherstelbedrijf bij u in de buurt. Andere voordelen van de OHRA Reparatieservice zijn:

 • gratis leenauto tijdens de reparatie;
 • geen rekeningen voorschieten;
 • garantie op de reparatie.

Heeft u ruitschade aan uw auto, laat deze dan herstellen via de OHRA Ruitschadeservice bij u in de buurt. Wij nemen u dan werk én zorgen uit handen. Dankzij het uitgebreide netwerk van de OHRA Ruitschadeservice zit er altijd een glasherstelbedrijf bij u in de buurt. 

Vermeldt u zo precies mogelijk de plaats, datum en het tijdstip van de steenslagschade aan uw auto. Als het mogelijk is, maak dan foto's op de plek waar de schade is ontstaan.

U krijgt het volledige reparatiebedrag vergoed min eigen risico vergoed. Wanneer het reparatiebedrag hoger is dan de waarde van uw auto, dan is de auto total loss. De waarde van de auto wordt bepaald door de dagwaarde van uw auto voor de schade te verminderen met de dagwaarde direct na de steenslagschade

 • Helaas is schade door steenslag moeilijk te voorkomen. Afstand houden en langzamer rijden bij wegwerkzaamheden kan de schade door steenslag beperken.
 • Lees meer over de OHRA Autoverzekering.