Vergoeding aanrijding

Schade opgelopen door een aanrijding met een andere auto door uw eigen schuld.

U veroorzaakt een aanrijding met een andere auto waarbij schade ontstaat. Het gaat om beschadiging van uw auto als gevolg van een aanrijding in Nederland met bijvoorbeeld een auto of vrachtwagen met een Nederlands kenteken.

De schade aan de auto, personen of zaken die u heeft aangereden, wordt vergoed door de module Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Een WA-verzekering is verplicht voor iedereen die een auto heeft.

Lees meer over Wettelijke Aansprakelijkheid.

De schade aan uw eigen auto wordt vergoed door de module Aanrijding als u een All Risk verzekering afgesloten heeft.

Voor de OHRA All Risk autoverzekering geldt een standaard eigen risico van € 150,- per gebeurtenis. U kon ook kiezen voor een eigen risico van € 0,-, € 300,- of € 450,-.

Heeft u schade en bent u hiervoor verzekerd? Via de OHRA Reparatieservice lost u uw schade snel en goed op. U hoeft alleen het door u gekozen eigen risico te betalen. OHRA vergoedt de rest van het bedrag direct aan het schadeherstelbedrijf.

Zowel de vergoeding van de schade aan anderen (Wettelijke Aansprakelijkheid) als aan uw eigen auto (All Risk dekking) door een aanrijding heeft gevolgen voor uw no-claimkorting en/of schadevrije jaren. Per aanrijding betaalt u een keer het eigen risico. In de polisvoorwaarden, artikel zestien, vindt u meer informatie over de no-claimkortingsregeling. In het geval van een aanrijding, bent u verplicht om het voorval bij ons te melden. Ook als uw eigen auto geen schade heeft opgelopen tijdens de aanrijding.

U kunt op de volgende manieren schade aan uw auto melden als u bent aangereden in Nederland door een auto met een buitenlands kenteken:

 • online;
 • schriftelijk. Stuur een volledig ingevuld Europees Schadeformulier op naar:

  OHRA Schadeverzekeringen
  Postbus 40000
  6803 GA Arnhem

Heeft u schade aan uw auto doordat u bent aangereden in Nederland door een auto met een buitenlands kenteken en bent u hiervoor verzekerd? Laat uw schade dan herstellen via de OHRA Reparatieservice. Wij nemen u dan werk én zorgen uit handen. Dankzij ons uitgebreide netwerk van schadegarantbedrijven zit er altijd een autoschadeherstelbedrijf bij u in de buurt.

Andere voordelen van de OHRA Reparatieservice zijn:

 • gratis leenauto tijdens de reparatie;
 • geen rekeningen voorschieten;
 • garantie op de reparatie.  

Vermeld zo precies mogelijk de plaats, datum en het tijdstip wanneer de aanrijding heeft plaatsgevonden. Als het mogelijk is, maak dan foto's op de plek waar de schade is ontstaan.
Vul altijd het schadeaangifteformulier in. Als er een tegenpartij bij betrokken is, vul dan samen het formulier in en volg de instructies op dit formulier op.

Wanneer u verantwoordelijk bent voor de aanrijding, krijgt de tegenpartij het volledige reparatiebedrag vergoed. Wanneer uw auto schade heeft opgelopen als gevolg van de aanrijding en u heeft een All Risk autoverzekering afgesloten, dan krijgt u het volledige reparatiebedrag min het eigen risico vergoed.

Als het reparatiebedrag hoger is dan de waarde van uw auto, dan is de auto total loss. Bij OHRA geldt dan altijd een goede regeling die afhankelijk is van bijvoorbeeld de leeftijd van uw auto bij aanschaf en de autoverzekering waarvoor u koos. U leest er meer over bij dagwaarderegeling, aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling.

 • Ga na of u nog verder mag rijden met de beschadiging aan uw auto die u heeft opgelopen door de aanrijding.
 • Onderteken het schadeformulier alleen als u ervan overtuigd bent dat uw kant van het verhaal goed op het formulier staat. Let erop dat ook uw tegenpartij het formulier ondertekent.
 • Doe in geen geval toezeggingen over de schuldvraag of schadevergoeding aan uw tegenpartij. De schuldvraag en de omvang van de schade wordt later beoordeeld door de verzekeraar.
 • Als er politie ter plaatse is geweest, noteer dan een eventueel proces-verbaalnummer, de namen van de agenten en de adresgegevens van het bureau waar de betreffende agenten werken. Vraag of u direct een kopie van het proces-verbaal mee kunt krijgen. 
Lees meer over de OHRA Autoverzekering.