Aanrijding in buitenland eigen schuld

Schade aan uw auto door een aanrijding in buitenland.

Het gaat om beschadiging van uw auto als gevolg van een aanrijding in het buitenland met bijvoorbeeld een auto, fietser of voetganger. Het gaat niet alleen om een aanrijding met een ander voertuig maar ook om eenzijdige aanrijdingen. Bijvoorbeeld als u tegen een paaltje, muur of lantaarnpaal aanrijdt en er ontstaat schade.

Op uw groene kaart staat vermeld in welke landen de OHRA Autoverzekering dekking biedt bij een aanrijding.

De schade aan de auto, personen of zaken die u in het buitenland heeft aangereden, wordt vergoed door de dekking Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). De WA-autoverzekering is verplicht voor iedereen die een auto heeft.

De schade aan uw eigen auto wordt vergoed door de module Aanrijding als u een all risk verzekering afgesloten heeft.

U heeft geen eigen risico bij de dekking Wettelijke Aansprakelijkheid.

Voor de OHRA All Risk autoverzekering geldt een standaard eigen risico van € 150,- per gebeurtenis. U kon ook kiezen voor een eigen risico van € 0,-, € 300,- of € 450,-.

Heeft u schade en bent u hiervoor verzekerd? Via de OHRA Reparatieservice lost u uw schade snel en goed op. U hoeft alleen het door u gekozen eigen risico te betalen. OHRA vergoedt de rest van het bedrag direct aan het schadeherstelbedrijf.

Zowel de vergoeding van de schade aan anderen (Wettelijke Aansprakelijkheid) als aan uw eigen auto (All Risk dekking) door een aanrijding in het buitenland heeft gevolgen voor uw no-claimkorting en/of schadevrije jaren.

U kunt op de volgende manieren schade aan uw auto melden als u bent aangereden in Nederland door een auto met een buitenlands kenteken:

 • online of met onze app;
 • schriftelijk. Stuur een volledig ingevuld Europees Schadeformulier op naar:

  OHRA Schadeverzekeringen
  Postbus 40000
  6803 GA Arnhem

Heeft u schade aan uw auto doordat u bent aangereden in Nederland door een auto met een buitenlands kenteken en bent u hiervoor verzekerd? Laat uw schade dan herstellen via de OHRA Reparatieservice. Wij nemen u dan werk én zorgen uit handen. Dankzij ons uitgebreide netwerk van schadegarantbedrijven zit er altijd een schadeherstelbedrijf bij u in de buurt.

Andere voordelen van de OHRA Reparatieservice zijn:

 • gratis leenauto tijdens de reparatie;
 • geen rekeningen voorschieten;
 • garantie op de reparatie.

De schadeafhandeling van een aanrijding in het buitenland duurt meestal langer dan de afhandeling van een aanrijding in Nederland in verband met andere wetgeving, een andere taal en soms ook andere verkeersregels. 

Vermeld zo precies mogelijk de plaats, de datum en het tijdstip wanneer de aanrijding heeft plaatsgevonden. Als het mogelijk is, maak dan foto's op de plek waar de schade is ontstaan. Noteer de namen en adressen, plus eventueel de kentekens van getuigen. Bij een aanrijding met een vrachtwagen noteert u het kenteken dat op de bestuurderscabine staat vermeld en het kenteken op de eventuele aanhanger. Maak, als het mogelijk is, een foto en noteer de bedrijfsgegevens als die op de trailer staan vermeld.

U krijgt het volledige reparatiebedrag min het eigen risico vergoed. Wanneer het reparatiebedrag hoger is dan de waarde van uw auto, dan is de auto total loss. De waarde wordt bepaald door de dagwaarde van uw auto voor de schade te verminderen met de dagwaarde direct na de schade.

 • Ga niet weg van de plaats van het ongeval.
 • Breng uzelf en de andere betrokken zoveel mogelijk in veiligheid.
 • Maak foto’s van de ongevalsituatie en de schade aan alle betrokken voertuigen.
 • Onderteken het schadeformulier alleen als u ervan overtuigd bent dat uw kant van het verhaal goed op het formulier staat.
 • Let erop dat ook uw tegenpartij het formulier ondertekent.
 • Doe in geen geval toezeggingen over de schuldvraag of schadevergoeding aan uw tegenpartij. De schuldvraag en de omvang van de schade wordt later beoordeeld door de verzekeraar.
 • Als er politie ter plaatse is geweest, noteer dan een eventueel proces-verbaalnummer, de namen van de agenten en de adresgegevens van het bureau waar de betreffende agenten werken. Vraag of u direct een kopie van het proces-verbaal mee kunt krijgen.
 • Zorg dat u beschikt over een gevarendriehoek, verbanddoos, blusapparaat en een gevarenhesje. Zo’n standaard uitrusting is in veel Europese landen verplicht.
 • Kunt u niet meer rijden met uw auto of vindt het ongeval na kantooruren of in het weekend plaats, bel dan de OHRA Hulpdienst: +31 (0)26 400 23 10. Dag en nacht bereikbaar, ook vanuit het buitenland.
 • Zorg dat u uw OHRA-relatienummer bij de hand heeft. Deze staat onder andere vermeld op uw groene kaart.
Lees meer over de OHRA Autoverzekering.