Rijden met winterbanden is veiliger

Met winterbanden is uw remweg korter en heeft u meer grip op de weg. Daarom raden wij het gebruik van winterbanden sowieso sterk aan. Ook in Nederland.

Welke regels in welke landen?

Steeds meer landen verplichten het gebruik van winterbanden. Speciale regels gelden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen en Finland.
Dit geldt ook voor auto’s met een Nederlands kenteken.

Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland
Alle auto’s moeten, in winterse omstandigheden, beschikken over een winteruitrusting, zoals geschikte banden en voldoende ruitensproeiervloeistof. Deze verplichting geldt ook voor Nederlandse auto’s. Wanneer u in een uw auto rijdt met ongeschikte banden, kunt u bij een aanhouding een boete krijgen. Een dergelijke overtreding betekent echter niet per definitie dat u bij een verkeersongeval aansprakelijk bent. Wel weegt het niet gebruiken van winterbanden mee in het beoordelen van de aansprakelijk­heid. Dit betekent dat als u met ongeschikte banden rijdt, u wellicht eerder, of voor een groter deel, aansprakelijk kunt zijn voor een eventueel ongeval.

Frankrijk
U kunt aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen, wanneer u geen winterbanden heeft. Dit kan strafrechtelijke gevolgen hebben. Voor bergwegen kan in Frankrijk een winteruitrusting verplicht zijn. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven.

Noorwegen en Finland
U moet een winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) hebben, wanneer de weersomstandigheden dat vereisen. Het rijden zonder winteruitrusting kan ook leiden tot (mede)aansprakelijk­heid. In Finland is het gebruik van winterbanden verplicht.

Regeling bij schade zonder gebruik van winterbanden

In Nederland is het niet verplicht met winterbanden te rijden. Het is voor uw eigen veiligheid en die van medeweggebruikers wel aan te raden om uw auto zoveel mogelijk te voorzien van hulpmiddelen, zoals winterbanden.

In het buitenland kunt u een boete krijgen als u in winterse omstandigheden geen winterbanden gebruikt. Of zelfs een strafrechtelijke vervolging en (mede-)aansprakelijk­heid bij een ongeval. De hoogte van boete die u kunt krijgen hangt af van het land waar u zich in bevindt. Deze kosten vallen nooit onder de dekking van uw autoverzekering. Deze kosten zijn dus geheel voor uw eigen rekening. De schade aan uw auto valt wel onder de dekking van uw autoverzekering.

Schade aan uw auto online melden

Heeft u schade aan uw auto? Dan kunt u deze eenvoudig digitaal aan ons melden.