Hoe maakt u uw auto winterklaar?

Met deze tips bereidt u uw auto goed voor op winters weer.

De accu

Het gebruik van verwarming, airco en ruitenwissers tijdens de wintermaanden belast de accu extra. De levensduur van een accu ligt ongeveer tussen de drie en zeven jaar. Bij een lagere temperatuur wordt de capaciteit van een accu minder. Dit leidt (met name bij oude accu's) tot het moeilijker of zelfs helemaal niet kunnen starten van de motor. Controleer de accu of laat dit doen en zorg tijdig voor een nieuwe accu.

Banden en velgen

Controleer regelmatig de bandenspanning en het profiel van uw banden. De juiste spanning staat in het instructieboekje van uw auto. Op de banden moet minimaal 4 à 5 mm profiel zitten. Het is verstandig in de winter met winterbanden te rijden. Zorg er verder voor dat u in de winter een volwaardig reservewiel heeft, in plaats van een thuiskomer.

Verwarming en airco

In de winter is het extra belangrijk dat uw verwarming en airco goed werken. Ook hier geldt, laat er bij twijfel een specialist naar kijken.

V-riem

De V-riem, V-snaar of multiriem zorgt voor de aandrijving van de dynamo en de koelvloeistofpomp. Als deze riem kapot scheurt kan de accu niet meer worden opgeladen door de dynamo. Ook de koelvloeistof kan dan niet meer worden rondgepompt. Het is belangrijk de riem te controleren op eventuele scheuren en rafels. Ook de spanning is van belang. Als u een piepend of gierend geluid hoort is de riem niet voldoende gespannen.

Auto wassen bij pekel

Als de weg vol pekel ligt, houd uw auto dan goed schoon. Vooral de onderkant van uw auto en de velgen verroesten anders sneller. Behandel uw auto na het wassen met speciale wax. Dit geeft de lak extra bescherming tegen pekel.

Gebruik geen handrem

Als u uw handrem aantrekt kan de kabel vastvriezen bij extreem lage temperaturen. Beter is om uw auto in een versnelling te zetten. Of gebruik wielblokken als u op een helling moet parkeren.

Voorkom vastgevroren deuren

U kunt de rubbers van de deuren en achterklep insmeren met siliconenspray. Zo voorkomt u dat ze moeilijk of niet meer opengaan. Talkpoeder kan ook helpen. Een spuitbus met slot ontdooier is handig om in uw tas te hebben. Denk eraan dat je deze niet in uw auto liggen.

Ruit ontdooien

Zorg dat u een spuitbus met ruitontdooier op zak hebt. Vul het ruitenwisservloeistof reservoir met antivries sproeiervloeistof die tot minimaal -30 °C goed blijft werken. Controleer of de ruitenwissers nog goed functioneren. Als deze natte strepen over de ruit trekken of heel stroef gaan, kunt u ze beter vervangen. Gebruik als het 's nachts vriest een raamhoes voor als uw auto buiten geparkeerd staat. Dit scheelt weer krabben.