Zo zit het met het online schadeformulier bij autoschade

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kun je per ongeluk tegen een paaltje rijden of in een aanrijding terechtkomen. Wel fijn als je weet wat je dan moet doen. Hoe meld je bijvoorbeeld schade aan je auto via een online schadeformulier? En welke gegevens moet je allemaal invullen? We leggen je graag uit wat je in zo’n situatie doet. 

Schade aan je auto melden: Europees schadeformulier vs. online schadeformulier 

Heb je schade aan je auto gemaakt zonder tegenpartij? Bijvoorbeeld omdat je tegen een paaltje bent gereden? Meld dan de schade bij je verzekeraar. Heb je met je auto een aanrijding gehad met een andere partij? Dan vul je ook altijd een fysiek Europees of online schadeformulier voor je auto in.   

Europees schadeformulier auto: de papieren versie 

Heb je een Europees schadeformulier in je auto liggen? Op het formulier staan de stappen die je moet volgen duidelijk omschreven. Gelukt? Onderteken het schadeformulier dan samen met de tegenpartij als je beide akkoord bent met wat er is ingevuld.   

Europees schadeformulier auto: online schadeformulier 

Om het bestuurders makkelijker te maken, bestaat er ook een online schadeformulier. Zo geef je een aanrijding online door aan de verzekeraar. Het online schadeformulier voor je auto vind je op de website en app MobielSchadeMelden. Via deze website kun je het online schadeformulier voor je auto invullen en samen met de andere partij ondertekenen door middel van een SMS-code. Ben je verzekerd bij OHRA, dan geef je schades met én zonder tegenpartij gemakkelijk door via de OHRA App. Mobielschademelden.nl is geïntegreerd in de app, zodat je elke schade aan je auto (of die van een ander) eenvoudig op één plek kunt doorgeven.  

Het online schadeformulier voor je auto gebruik je alleen in Nederland 

Een online schadeformulier voor je auto kun je – zowel via mobielschademelden.nl als via de OHRA app - alleen gebruiken als je een aanrijding hebt met een voertuig met Nederlands kenteken. Ideaal dus als je een aanrijding in Nederland krijgt. Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan is de kans erg klein dat je een aanrijding hebt met een voertuig met Nederlands kenteken. Aan een online schadeformulier voor je auto heb je dan weinig. Neem daarom altijd een papieren versie van het Europees schadeformulier mee op vakantie naar het buitenland. Dan kun je de schade direct ter plaatse afhandelen. In heel Europa wordt hetzelfde Europees schadeformulier gebruikt. Je zit dus altijd goed. 

Goed om te weten 

Denk ook aan een Internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart) als je op vakantie gaat. Hiermee bewijs je dat jouw auto verzekerd is en heb je belangrijke gegevens over je autoverzekering en telefoonnummers bij de hand. Heb je een autoverzekering bij OHRA, dan kun je het Internationaal verzekeringsbewijs bekijken met de OHRA App én met Mijn OHRA via de website. Via Mijn OHRA kan je 'm ook printen. 

Wat kun je nog meer doen na een aanrijding? 

Raak je in Nederland betrokken bij een aanrijding met een andere partij? Geef de schade dan eenvoudig door via een online schadeformulier voor je auto, zoals in de OHRA app. Ook hebben we een uitgebreide checklist 'Wat te doen bij een aanrijding' gemaakt. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. Lees deze gewoon een keertje door. Dat kan je een hoop stress besparen, mocht je ooit een aanrijding hebben. Zo regel je alles zo snel en goed mogelijk! 

Ook interessant voor jou

Een auto lenen of uitlenen?

Zo zit het met de verzekering bij schade

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto