Schade aan uw uitgeleende auto?

Wat gebeurt er als u uw auto uitleent en er ontstaat schade aan uw auto? Bent u dan verzekerd voor deze schade?

Vergoedt OHRA schade aan uw auto na uitlenen?

Heeft uw auto schade door het uitlenen ervan aan anderen? Dan bekijken wij of de schade is verzekerd. Dit doen we op dezelfde manier als wanneer u zelf de bestuurder was.

De schade aan uw eigen auto kunt u niet verhalen op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van de persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend. Dit soort schadeclaims zijn uitgesloten.

Wat gebeurt er met uw eigen risico?

Heeft u gekozen voor de basisdekking WA plus of All Risk, dan maakt u gebruik van de voordelen van de OHRA Reparatieservice. U kunt er ook voor kiezen om naar een eigen garage te gaan. Zonder de extra dekking Aanvullend Pakket wordt in dat geval uw gekozen eigen risico verhoogd met € 500,-.

Bij ruitschade geldt voor uw eigen risico een andere regeling.

Waar moet u op letten als u uw auto uitleent?

 • Wanneer u uw auto uitleent met toestemming, dan bent u aansprakelijk omdat de auto en de verzekering op uw naam staan.
 • De bestuurder aan wie u de auto met uw toestemming uitleent, moet in het bezit zijn van een in Nederland geldig rijbewijs.
 • Ontstaat de schade doordat de bestuurder aan wie u uw auto heeft uitgeleend onder invloed was van alcohol, drugs, medicijnen of andere verdovende middelen? Dan vergoeden we de schade niet. 
  Lees meer over rijden onder invloed.
 • Het ontstaan van schade tijdens het uitlenen, heeft gevolgen voor uw no-claimkorting en/of uw schadevrije jaren. Behalve als u de schade kunt verhalen (vergoed kunt krijgen) op de tegenpartij. Dit is dus niet de persoon aan wie u de auto uitleent.
 • Geef altijd het telefoonnummer mee van de OHRA Hulpdienst: 0264002310.
 • Maak duidelijke afspraken over het gebruik van uw auto.
 • Wordt uw auto zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld voor het vervoeren van personen tegen betaling, dan wordt de schade niet vergoed.
 • Bespreek voor het uitlenen van uw auto wat de gevolgen zijn van een ongeluk. Op die manier komt niemand voor verrassingen te staan die veel geld kunnen kosten.
 • Het is niet toegestaan om de auto tegen betaling uit te lenen (verhuren).
 • Bekijk ook onze vergoedingenwijzer over schade aan uw auto door het uitlenen van uw auto.

Schade melden

Bij OHRA meldt u op verschillende manieren snel en gemakkelijk uw autoschade. Zoals online of met de OHRA App. Meld zo precies mogelijk de plaats, de datum en het tijdstip van de schade aan uw auto. Vraag of de bestuurder, aan wie u de auto heeft uitgeleend, foto’s heeft gemaakt op de plek waar de schade is ontstaan.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over verschillende soorten schades? Bijvoorbeeld schade door een onbekende dader, total loss schade of schade door vandalisme? Dat kan. Of de schade verzekerd is, kunt u eenvoudig nakijken in uw digitale polismap Mijn OHRA.