Auto verzekeren zonder rijbewijs

Het lijkt logisch dat iedereen met een auto ook een rijbewijs heeft. Toch kan het zijn dat u een auto verzekeren wilt zonder rijbewijs. Bij OHRA kan dit niet, maar wettelijk gezien mag het wel. Maar wordt schade dan wel vergoed?

Geen rijbewijs, wel een autoverzekering

Bij de meeste verzekeraars, ook bij OHRA, kunt u alleen een autoverzekering afsluiten als u een rijbewijs heeft. Zonder rijbewijs weet de verzekeraar niet wie in uw auto rijdt. Deze informatie is belangrijk. De premie van een autoverzekering hangt deels af van wie de auto bestuurt. Toch zijn er wel verzekeraars bij wie u uw auto verzekeren mag zonder rijbewijs.

Dit zijn de situaties waarin u een auto kunt verzekeren zonder rijbewijs: 

  • Uw rijbewijs is verlopen.
  • Uw rijbewijs is ingevorderd.
  • U wacht nog op levering van uw rijbewijs. 

Hoge premie en een beperkte vergoeding

Vindt u een verzekeraar waar u uw auto verzekeren kunt zonder rijbewijs, dan betaalt u vaak een hoge premie. Schadevergoeding krijgt u alleen als u schade heeft aan uw auto zonder dat u erin reed. Bijvoorbeeld bij stormschade, hagelschade en vandalisme. Deze schade moet dan wel meeverzekerd zijn op uw autoverzekering. Rijdt u zonder rijbewijs in uw auto en veroorzaakt u schade, dan vergoedt de verzekeraar geen kosten.

Schade tijdens een rijontzegging

U mag tijdens een rijontzegging niet in een auto rijden. Doet u dat wel en veroorzaakt u schade? Uw verzekeraar vergoedt de kosten niet. Soms ontstaat er schade zonder dat u in uw auto rijdt. Bijvoorbeeld schade door extreme weersomstandigheden of vandalisme. Voor zulke schades bent u tijdens uw rijontzegging wel verzekerd. Natuurlijk moeten deze schades dan wel meeverzekerd zijn.

Schade bij verlopen rijbewijs, wat nu?

Is uw rijbewijs verlopen en bent u het vergeten te verlengen? U bent dan niet verzekerd bij OHRA. Houd daarom goed in de gaten of uw rijbewijs nog geldig is. Laat dit op tijd verlengen. Dan kunt u altijd rekenen op snelle en goede hulp bij schade. Rijdt u met een verlopen rijbewijs? Dan loopt u risico op een boete.