Je auto verzekeren: WA, WA plus of All Risk

OK, bij auto’s is een WA-dekking verplicht. Maar verder bepaal je zelf wat je wel of niet verzekert. Wil je bijvoorbeeld dat de lak gedekt is tegen schade door hagel? Dat je verzekerd bent als de voorruit stuk gaat? Neem dan een basisdekking WA plus of All Risk. Je leest hier meer over hoe jij je auto kunt verzekeren.

1. WA-dekking: verplicht als je een auto hebt

WA is de afkorting van wettelijke aansprakelijkheid. We zeiden het al, deze basisdekking is verplicht als je een auto hebt. Prima keus wanneer je auto ouder is dan 8 jaar – en als je zelf de schades aan je eigen auto kunt betalen.

Met een WA autoverzekering ben je goed verzekerd als je aansprakelijk bent voor schade aan andere voertuigen en mensen. Moet er iemand na een ongeluk naar het ziekenhuis? Of ligt er een auto flink in de kreukels? Dan kunnen de kosten flink uit de hand lopen. Per keer kunnen wij tot maximaal € 2.500.000,- vergoeden voor schade aan voertuigen. En voor de behandeling van gewonden maximaal € 7.500.000,- per keer.

2. WA plus autoverzekering: ook voor eigen schade

Deze basisdekking heet ook wel ‘beperkt casco’ of ‘WA beperkt casco’. Je bent ook hier WA verzekerd, maar met wat extra’s. Wij betalen bij WA plus ook schade aan je eigen auto, door bijvoorbeeld storm of hagel, bij inbraak of een gebarsten ruit. Deze basisdekking past goed bij je als je een wat jongere tweedehands auto hebt. Of als je zelf geen geld wilt uitgeven aan eventuele schades.

3. All Risk autoverzekering: de meeste schades gedekt

Meer zekerheid? Met de All Risk dekking (of WA casco) ben je nog completer verzekerd dan WA plus. Ook als je zelf tegen dat paaltje aanrijdt. Of als iemand met een sleutel een kras maakt over de zijkant van je auto. Of een ruit inslaat. Dan betalen wij de schade. Vandalisme is dus een belangrijk verschil met de basisdekking WA plus. En schade door een aanrijding vergoeden we ook. Zelfs als het je eigen schuld was.

Een All Risk autoverzekering past goed bij je als je een nieuwe of vrij jonge tweedehands auto hebt. Of als je geen geld wilt uitgeven aan eventuele schades.

Wat zijn precies de verschillen?

Basisdekking OHRA AutoverzekeringOnderdelen
WAWettelijke aansprakelijkheid (WA)
WA plusWA, Brand, Storm en Natuur, Diefstal, Ruit
All RiskWA, Brand, Storm en Natuur, Diefstal, Ruit, Aanrijding
Bekijk hieronder waar je op kunt rekenen:

Heb je een auto, dan is WA verplicht. Dit onderdeel zit dan ook in alle 3 de basisdekkingen. Met Wettelijke Aansprakelijkheid ben je verzekerd, als je met je auto schade veroorzaakt bij anderen.

Met dit onderdeel verzeker je je bijvoorbeeld voor schade aan je auto door:

  • brand
  • storm
  • hagel
  • overstroming
  • aanrijding met wild of andere loslopende dieren

Benieuwd hoe het precies zit? Hier zijn de polisvoorwaarden.

Schade door inbraak, diefstal of joyriding? Dit onderdeel zorgt ervoor dat wij voor je betalen. Even een technisch verhaal: sommige auto’s worden veel gestolen. Ze moeten extra goed beveiligd zijn, om de premie van de verzekering laag te kunnen houden. In de tabel zie je of je auto in zo’n beveiligingsklasse valt.

Cataloguswaarde*/Soort autoBeveiligingsklasse verplicht
Personenauto's, cabriolets, SUV, SAV en terreinauto's
tot € 50.000,-Geen beveiliging geëist
Personenauto's en cabriolets
van € 50.000,- tot € 80.000,-SCM klasse 3
vanaf € 80.000,-SCM klasse 4
Terreinauto (4WD), SUV, SAV
van € 50.000,- tot € 65.000,-SCM klasse 3
vanaf € 65.000,-SCM klasse 4

*) De cataloguswaarde is de oorspronkelijke prijs van je auto, inclusief opties af-fabrieksprijs, btw en BPM.

Breekt of barst je autoruit? Dan verzekert dit onderdeel je tegen de kosten. Maar let op: dat geldt alleen als er geen andere schade aan je auto is. Dus heb je een aanrijding waarbij je autoruit breekt en je bent niet All Risk verzekerd? Dan krijg je de autoruit niet vergoed.

Wordt je auto aangereden? Belandt hij in het water? Of beschadigt een vandaal hem? Dan vergoeden wij de schade. Met dit onderdeel helpen we je ook in het buitenland als je een mechanische of elektronische storing hebt. Dat doen we in het hele gebied dat volgens je groene kaart verzekerd is. In onze polisvoorwaarden vertellen we je er meer over.

Wil je meer zekerheid?

Dan hebben we nog 5 extra dekkingen. Je kunt er 1 of meer bij je basisdekking nemen.

  • Aanvullend Pakket (voor de WA plus en All Risk verzekering)
  • Ongevallen Inzittenden
  • Schade Inzittenden
  • Rechtsbijstand Motorrijtuig
  • Pechhulp Nederland